Latest News

Daging Salai Masak Lemak Cili Api


Bahan-Bahan:

1 kg
20 gram serbuk kunyit
20 ml santan kelapa pekat
5 gram cili padi
10 gram bawang putih }
10 gram bawang merah }kisar separuh hancur
5 gram serai }
5 gram lengkuas }
2 keping asam gelugor

Cara Memasak:

  1. Daging lembu dihiris nipis kemudian digaul dengan serbuk kunyit dan garam hingga sebati. Kemudian salai di atas kuali leper (pan) sehingga tiga suku masak. Asingkan.
  1. Tumis semua bahan yang telah dikisar di dalam periuk. Tumis sehingga naik bau.
  1. Masukkan santan pekat dan kecilkan api, biar sehingga reneh.
  1. Setelah mendidih, masukkan daging tadi bersama asam gelugor. Biarkan selama 2 minit.
Tambahkan garam jika perlu dan sedia dihidang.

No comments:

Post a Comment

Berita or News Designed by Copyright © 2014

Theme images by blue_baron. Powered by Blogger.